Waspada Penyakit Jantung Jika Kepala Anda Botak & Beruban Di Usia Muda

Tidak disangka-sangka, sekadar cukup melihat kepala kita di dalam cermin, kita dapat mengetahui sama ada kita mempunyai risiko penyakit jantung yang tinggi atau tidak. Fakta ini diperolehi daripada kajian yang dilakukan pada lebih daripada 2 ribu lelaki muda yang menunjukkan keadaan kepala tertentu, terutama yang mengalami kebotakan atau penampilan rambut beruban di usia muda sebagai tanda bahawa risiko penyakit jantung sangat besar.

Dari kajian ini, 790 lelaki di bawah umur 40 tahun mengalami penyakit jantung dan 1,270 lelaki masih dalam keadaan baik bersumberkan laman doktersehat.com. Para penyelidik kemudian memeriksa keadaan kesihatan sukarelawan ini dengan melihat kebotakan kepala atau jumlah rambut putih. Data ini kemudian dibandingkan dengan bilangan pesakit dengan penyakit jantung dan yang sihat. Hasilnya, mereka yang mempunyai penyakit jantung adalah 5 kali lebih berkemungkinan mempunyai rambur beruban sejak usia kecil dan 5 kali lebih mungkin mengalami kebotakan pada usia muda.

Foto ilustrasi – Unsplash/Ahmed Carter

Dr. Kamal Sharma, yang merupakan ketua kajian ini, menyatakan bahawa terdapat hubungan antara keadaan kesihatan rambut dan penyakit jantung. Keadaan rambut beruban atau kebotakan menunjukkan kelajuan badan dalam penuaan secara biologi dan ini juga menunjukkan keadaan kesihatan keseluruhan badan, termasuk risiko penyakit jantung.

Melihat fakta ini, cuba semak dengan segera keadaan kepala anda. Sekiranya anda mengalami kebotakan atau beruban dari usia muda, segera rujuk kepada doktor untuk mengetahui keadaan kesihatan keseluruhan untuk mengelakkan datangnya penyakit jantung.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @SoyaLemon

 

Sumber: AliffChannel

SoyaLemon.ORG

Apa Kata Anda

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*