Rasa Tak Sedap Hati, Kapten Bhavye Suneja Sempat Beri Satu Isyarat Pelik Kepada Pejabat Kawalan Trafic, Sebelum Terhemp4s.

Terkini dilaporkan pesawat Lion Air JT-610 yang membawa penumpang dari Jakarta ke Pangkal Pinang telah terhemp4s di Perairan Kerawang, Jawa Barat.

Pesawat itu telah berlepas di Lapangan Terbang Soekarno-Jakarta pada jam 6.10 pagi dengan membawa 188 penumpang termasuk dua penumpang bayi dan enam anak kapal.

Juruterbang Bhavye Suneja dan pembantu juruterbang Harvino telah membawa pesawat tersebut. Bhavye Suneja adalah warganegara India yang telah bertugas di syarikat penerbangan Lion Air sebagai juruterbang di Jakarta.

Pelik Sebab Beri isyarat untuk patah-balik

Sebelum terhemp4s?, Bhavye Suneja cuba berpatah balik ke Jakarta selepas dibenarkan berbuat demikian oleh pejabat kawalan trafik udara.

Bagaimanapun pesawat itu terputus hubungan 13 minit selepas meninggalkan lapangan terbang, sebelum disahkan terhemp4s di lautan.

Kapten Bhavye Suneja

Juruterbang Bhavye Suneja dan pembantu juruterbang Harvino telah menerbangkan terhemp4s malang tersebut.

Kapten Bhavye Suneja dilaporkan memiliki lebih daripada 6,000 jam penerbangan dan berpengalaman selama 7 tahun sejak bersama Lion Air pada Mac 2011.

Bhavye dan isternya Garima Sethi

Sebelum menyertai Lion Air, beliau adalah juruterbang pelatih bersama penerbangan Emirates, Dubai. Kapten Bhavye Suneja telah mendapat lesen penerbangan daripada Bel-Air International di San Carlos, California, Amerika Syarikat pada tahun 2009.

M4y4t Pertama Nahas Lion Air JT-610 Ditemui

Menurut jurucakap agensi bencana, Sutopo Purwo Nugroho memuatnaik sebuah video menyaksikan kesan tumpahan minyak pada permukaan lautan. Dapat juga dilihat gelongsor kecemasan, jaket keselamatan dan beberapa serpihan telefon bimbit mangs4.

Bagaimanapun, Agensi Mencari dan Menyelamat Nasional Indonesia (BASARNAS) masih lagi giat aktif mengesan b4ngkai pesaw4t yang terputus hubungan itu.

Membuat pusingan ke selatan

Sementara itu, Web Flightradar memaklumkan pesaw4t itu cuba membuat pusingan ke selatan untuk berlepas dan menuju ke bahagian utara sebelum berakhir dan terhemp4s di Laut Jawa. Pesaw4t itu telah memohon kebenaran untuk berpatah balik ke pangkalan. Bagaimanapun, terputus hubungan 13 minit selepas mendapat kebenaran.

Pesaw4t itu memohon kebenaran untuk pulang ke pangkalan sebelum hilang dari radar.

M4y4t ditemui

Sehingga jam kira-kira 3.30 petang, seorang may4t pesawt Boeing 737 berjaya ditemui berhampiran lokasi pesawt itu terhemp4s di perairan Karawang, Jawa Barat. May4t ditemui oleh pasukan penyelamat BASARNAS, polis dan Tentera Nasional Indonesia (TNI).

Menurut laporan Metro, mayat itu dalam proses mengenalpasti identitinya terlebih dahulu. Pihak penyelamat turut menemui pelbagai serpihan dan barangan peribadi pemilik penumpang termasuk beg tangan, kad pengenalan diri, telefon bimbit dan dokumen. Serpihan terbabit akan diperiksa di dalam kapal penyelamat yang dikerahkan dalam usaha pencarian.

Berdasarkan pemantauan dan maklumat yang diterima, terdapat seorang mangsa ditemui.

Misi menyelamat giat dijalankan

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @SoyaLemon

 

Sumber : DiariDunia

SoyaLemon.ORG

Apa Kata Anda

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*