9 Tumbuh-Tumbuhan Paling Bahaya Di Dunia

Tumbuh-tumbuhan biasanya tidak berbahaya bagi manusia, melainkan mereka besar dan menimpa badan anda. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa di dunia ini terdapat banyak tumbuh-tumbuhan berbahaya yang boleh membunuh anda.

Hidup anda boleh dipertaruhkan. Memetik laman Business Insider, berikut adalah sebahagian daripadanya.

1. Hogweed raksasa (Heracleum mantegazzianum) boleh menyebabkan ruam, melecet, luka kekal dan buta

Foto: wikimedia.org

Tumbuhan yang boleh tumbuh sehingga enam meter disenaraikan sebagai rumpai berbahaya kerana racun. Dengan hanya sedikit sentuahn, anda boleh mendapat luka dan melecet. Tumbuhan ini tersebar di Amerika dan mula menyebar ke Virginia.

2. Aconitum (Aconitum variegatum) boleh menyebabkan muntah-muntah, cirit-birit, m4ti rasa, dan kem4tian

Foto: wikimedia.org

Walaupun kelihatan cantik, aconitumini sangat bertoksik! Tumbuhan ini juga dirujuk sebagai “Wolfsbane” kerana digunakan oleh orang purba untuk membunuh serigala. Caranya ialah menggunakannya di hujung anak panah. Malah, menurut laporan BBC pada tahun 2014, tukang kebun berusia 33 tahun m4ti selepas menyentuh (mungkin makan) tumbuhan ini.

3. Buah Castor (Ricinus communis) mengandungi bahan yang disebut ricin atau racun m4ut!

Foto: lucidcentral.org

Menurut Tom Ombrello, profesor biologi di Union County College, penggunaan tanaman ini boleh menyebabkan kerengsaan perut, muntah, cirit-birit berdarah, sakit perut, peningkatan denyut jantung, tekanan darah rendah, banyak berpeluh, pengsan, kejang dan kem4tian dalam beberapa hari. Jadi, jangan makan!

4. Water Hemlock (Cicuta virosa) boleh menyebabkan kejang sehingga kem4tian bila dimakan

Foto: staticflickr.com

Tumbuhan dengan bunga putih kecil ini adalah salah satu tanaman paling beracun yang banyak tersebar di Amerika dan Eropah.

5. Jimson Weed (Datura stramonium) boleh menyebabkan koma dan kem4tian selepas penggunaan

Foto: worldseedsupply.com

Melaporkan dari kajian yang dilakukan oleh Tannis H. Wiebe dan pasukannya pada tahun 2006, mereka mengenal pasti empat remaja Kanada yang menggunakan jimson weed untuk mendapatkan kesan halusinasi. Akibatnya, mereka digesa ke ER kerana mereka bertindak secara agresif dan membahayakan diri mereka sendiri.

David W. Nellis menulis dalam buku Poisonous and Animals of Florida and the Carribbea melaporkan bahawa orang menjadi koma dan menyebab kem4tian selepas minum teh yang dibuat darinya.

6. Gympie gympie (Dendrocnide moroides) mempunyai bulu yang kecil dan menyengat yang menyebabkan sakit selama berbulan-bulan

Foto: natgeo.imgix.net

Saintis Hugh Spencer dari Stesen Penyelidikan Tropika Cape Tribulation menyampaikan cara terbaik untuk merawat dari serangan tumbuhan ini dengan mencuci kawasan yang disengat dengan asid hidroklorik. Kemudian, gunakan jwax strips untuk mengeluarkan bulu toksik yang melekat.

7. White Baneberry (Actaea pachypoda) adalah toksik apabila dimakan

Foto: amazonaws.com

Buahnya seperti mata patung yang menyeramkan dan beracun apabila dimakan. Haiwan juga mengelakkan tumbuhan ini. Anda mesti juga ya!

8. Birthwort (Aristolochia clematitis) boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang apabila dimakan

Foto: wikimedia.org

Walaupun boleh digunakan untuk perubatan tradisional dengan asid aristolochic, tumbuhan ini mempunyai kesan sampingan yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang. Itulah sebabnya Pentadbiran Makanan dan Dadah AS mengeluarkan amaran bahawa orang tidak boleh menggunakan tumbuhan ini. Biasanya tumbuhan ini diambil akar dan batangnya.

9. Epal pantai (Hippomane mancinella) mempunyai susu getah yang boleh menyebabkan melecet, kesan pembakaran dan buta sementara

Foto: steemitimages.com

Bukan itu sahaja, tumbuhan ini juga boleh menyebabkan kem4tian apabila dimakan. Tumbuhan ini seperti epal kecil dan tersebar di seluruh Amerika Tengah dan selatan Amerika Syarikat.

Jika anda perhatikan, beberapa tumbuh-tumbuhan ini boleh ditemui di Malaysia. Oleh itu, jangan pula dimakan ya! Biasanya cara paling mudah untuk mengetahui sama ada tumbuhan boleh dimakan atau tidak adalah dari reaksi haiwan. Lihat sama ada mereka biasanya memakannya ataupun tidak sama sekali.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @SoyaLemon

 

Sumber: Sumber

SoyaLemon.ORG


Apa Kata Anda

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*